Ved at klikke på “Accept alle cookies”, accepterer du lagring af cookies på din enhed for at forbedre webstedsnavigation, analysere webstedsbrug og hjælpe med vores markedsføringsindsats. Se vores Privatlivspolitik for mere information.

Geologisk lagring af CO2 på under 100 kilotons - lovforslag fremsat

Advokat (L), Partner
+45 40 88 54 22

Formålet med lovforslaget, der blev fremsat den 23. februar 2022, er i følge regeringen at understøtte udviklingen af CO2-lagring i Danmark. Opsamling, transport og lagring af CO2 i undergrunden omtales ofte som CCS – Carbon Capture and Storage.


Lovforslaget skal fremme forskning og udvikling for at forberede sikker og miljømæssigt forsvarlig lagring af CO2. I henhold til regeringen er det vigtigt for at geologisk lagring af CO2 kan ske allerede fra 2025 for at bidrage til realiseringen af Danmarks 70 pct.-mål, hvorefter Danmark skal reducere sine drivhusgasudledninger med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990.


Lovforslaget har tidligere været i høring, og mens de fleste høringsparter kan tilslutte sig målsætningen og den overordnede retning med lovforslaget, bar høringssvarene præg af, at lovforslaget grundlæggende blot er en bemyndigelse til Energistyrelsen til at fastsætte regler på området. Hvorledes disse regler vil blive udformet udestår således.


Foruden at give Energistyrelsen hjemmel til at fastsætte en særlig "light" proces for godkendelse af tilladelser til CO2-lagring indeholder lovforslaget også regler om statsdeltagelse - igen uden at gå i detaljer om vilkårene herfor, hvilket også gør det vanskeligt at bedømme rækkevidden af lovforslaget på dette punkt.


Et yderligere element i forslaget er endelig, at en række allerede eksisterende krav til rettighedshavere, herunder til teknisk og finansiel kapacitet m.v., også kommer til at gælde inden for området for CO2-lagring.


Det må forventes, at lovforslaget vil møde bred politisk opbakning og gå planmæssigt igennem Folketinget. De nye regler forventes at træde i kraft 1. juli 2022, og WSCO vil løbende rapportere om udviklingen inden for CCS.

Læs hele artiklen/dokumentet her
Text Link
This is some text inside of a div block.